Sir David King: wetenschap kan tijd en geld nuttiger besteden

Briljante wetenschappers behoren zich het hoofd te breken over de belangrijkste uitdagingen van de 21e eeuw. Deeltjesversnellers behoren niet tot die categorie, zo stelde de voormalige chief scientist Sir David King bij de opening van het BA Science Festival in Liverpool.

King, van huis uit fysisch chemicus, was van 2000 tot 2007 de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de Britse overheid. In die rol liet hij al eerder weten dat klimaatverandering in zijn ogen een grotere bedreiging voor de wereld vormt dan het terrorisme. Die opmerking werd hem ook al niet door iedereen in dank afgenomen.

Sir David heeft nu dus de aanval geopend op de Large Hadron Collider, die later deze week wordt geopend in Genève. Volgens hem had de internationale gemeenschap de miljarden, die ze in dat project heeft gestoken, een stuk beter kunnen besteden. Bijvoorbeeld aan klimaatverandering of de armoede in Afrika.

"It's all very well to demonstrate that we can land a craft on Mars, it's all very well to discover whether or not there is a Higgs boson; but I would just suggest that we need to pull people towards perhaps the bigger challenges where the outcome for our civilisation is really crucial”, aldus King. Waarvan akte.

bron: BBC News

Onderwerpen