Biomedisch pionierswerk is acht ton waard

De Millennium Technology Prize 2008 (800.000 euro) gaat naar de Amerikaanse chemicus Robert Langer. Het is een beloning voor zijn werk aan biomaterialen, voor gecontroleerde dosering van geneesmiddelen en voor weefselregeneratie.

Langer studeerde eigenlijk chemische technologie en kwam uit nieuwsgierigheid in de biomedische hoek terecht. Tegenwoordig geldt zijn lab aan het MIT als het grootste in zijn soort ter wereld. Hij heeft meer dan 600 octrooien en octrooiaanvragen op zijn naam staan, plus 1000 publicaties en 13 boeken. Het weekblad Time riep hem ooit uit tot een van de 100 belangrijkste mensen in de VS.

De Millennium-prijs is een initiatief van de Finse overheid. Hij wordt eens in de twee jaar uitgereikt en geldt as de officieuze Nobelprijs voor technologie. Langer is de derde die er eentje wint, na Tim Berners-Lee en Shuji Nakamura die respectievelijk het World Wide Web en de witte LED uitvonden.

Vijf andere wetenschappers waren dit jaar eveneens genomineerd en krijgen nu elk 115.000 euro als troostprijs. Het zijn Sir Alec Jeffreys, David Payne, Emmanual Desurvire, Randy Giles en Andrew Viterbi.

bron: BBC News


Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen