Pharming onderzoekt nut eiwit als voedingssupplement

Pharming start een project dat de veiligheid en effectiviteit moet aantonen van menselijk lactoferrine (hLF) als voedingssupplement tegen chronische darmontstekingen. Via het innovatieprogramma Food & Nutrition Delta draagt de overheid er 400.000 euro aan bij, zo meldt het Leidse biotechbedrijf.

De Telegraaf maakte er op haar website meteen ‘Pharming krijgt overheidssubsidie’ van.

Lactoferrine, een ontstekingsremmend eiwit uit moedermelk, is de stof waar Pharming ooit als bedrijf mee begonnen is. De roemruchte stier Herman was genetisch gemodificeerd in de hoop dat zijn nakomelingen lactoferrinerijke melk zouden leveren. Er gingen een paar extra generaties koeien overheen, maar inmiddels schijnt deze productiemethode heel aardig te werken. Alleen de toepassingen blijven nog een beetje achter, mede omdat daar tijdrovende en dure klinische tests voor nodig zijn.

Het nu opgestarte project moet antwoorrd geven op de vraag of lactoferrine effect heeft tegen aandoeningen als colitis en de ziekte van Crohn, en misschien zelfs tegen reizigersdiarree. Theoretisch zou het kunnen; onduidelijk is in hoeverre er aanwijzingen zijn die de hypothese daadwerkelijk ondersteunen. Maar op het moment dat wij dit schrijven zijn de aandelen Pharming alweer 3,5 procent meer waard, dus er is in ek geval sprake van enig effect.

Aan het project doen overigens ook NIZO Food Research, het UMC Maastricht, de onderzoekschool NUTRIM en TNO mee.

bron: Pharming, Telegraaf.nl

Onderwerpen