Tissue engineering laat konijn weer normaal functioneren

Door een mix van gladde spiercellen en endotheelcellen te laten groeien op een driedimensionale ‘scaffold’, hebben Amerikaanse onderzoekers de beschadigde penis van een konijn geheel weten te herstellen. Het dier doet weer alles wat je van een konijn verwacht, zo valt op te maken uit een publicatie die deze week door PNAS online wordt gezet.

Het is voor het eerst dat het lukt om in het lab een zwellichaam te maken dat het nog doet ook.

De onderzoekers van Wake Forest Baptist Medical Center (ook bekend van de synthetische blazen) schrijven het succes toe aan het feit dat ze zes keer zo veel spiercellen in de constructie hebben weten te krijgen dan bij eerdere studies, waarschijnlijk doordat ze de injecties over twee dagen hebben gespreid. De relaxatie van die spiercellen, getriggerd door stikstofoxide uit endotheelcellen, zorgt er voor dat de penis vol bloed kan worden gepompt.

Bij de proefkonijnen duurde het na de implantatie van het ‘scaffold’ ongeveer een maand voordat het weefsel zich begon te gedragen als een ordentelijk zwellichaam. Bij daarop volgende confrontaties met vrouwtjeskonijnen werd in 8 van de 12 gevallen sperma teruggevonden in de vagina en werde 4 zwangerschappen geconstateerd.

Onduidelijk is wanneer de onderzoekers klaar zijn om het bij mensen te proberen.

bron: BBC News, Wake Forest University


Onderwerpen