Bij Shell Pernis is de bouw gestart van een installatie voor solvent deasphalting (SDA).

Vanaf 2018 ontdoet hij de bodemfractie van het raffinageproces van de laatste bruikbare alkanen, die er met destillatie niet uit zijn te krijgen. Het is bewezen technologie: sinds de jaren 40 hebben Honeywell UOP en Foster Wheeler al meer dan 70 SDA’s gebouwd.

Stikstofbel geknapt

Het Amerikaanse Praxair en het Duitse Linde fuseren toch maar niet. Samen wilden ze ‘s werelds grootste producent van industriële gassen worden, met een omzet van $ 28 miljard. Marktanalisten vreesden dat de kartelpolitie het feestje zou verpesten maar uiteindelijk deden de ceo’s het zelf, naar verluidt omdat de Amerikanen het behoud van banen in München niet wilden garanderen.

Agrogigant

Monsanto wil zich uiteindelijk toch laten overnemen door Bayer. Het Duitse chemieconcern moest daarvoor zijn bod op de Amerikaanse producent van zaden en landbouwgif verhogen van $ 122 tot $ 128 per aandeel, waarmee het totaalbedrag uitkomt op $ 66 miljard in contanten. Of de combinatie met een omzet van $ 23 miljard er echt komt is onzeker: zowel de kartelpolitie als de aandeelhouders van Bayer kunnen dwars gaan liggen.

Dure verf

Shenzhen Energy Transport schikt voor € 26 miljoen de schade die een van haar schepen in 2010 heeft aangericht door te stranden op het Groot Barrièrerif bij Australië. Tributyltin uit de aangroeiwerende verf bleek fataal voor een kilometer koraal. De Chinezen beweerden dat het wel zou aangroeien, maar worden nu toch gedwongen mee te betalen aan een schoonmaakactie.

Vertrouwelijke data

Wie subsidie krijgt van de European Research Council moet zijn publicaties gratis beschikbaar stellen via een open-accessregeling. Maar dat geldt niet voor de onderliggende onderzoeksdata, blijkt uit de nieuwste ERC-richtlijnen. Elders binnen het Europese Horizon2020-programma is deelname aan de lopende open research data pilot vrijwel verplicht, maar de ERC houdt het bij een aanmoediging.

Datamining mag

De Europese Commissie wil datamining gemakkelijker maken. Tot nu toe moet je formele toestemming hebben van alle betrokken uitgevers om computeralgoritmes door hun servers te laten wroeten. Het voorstel is deze vorm van copyrightbescherming af te schaffen voor universiteiten en onderzoeksinstellingen die werken ‘in het publieke belang’, mits hun organisatie een regulier abonnement op de doorzochte publicaties heeft. Voor bedrijven die commercieel met datamining aan de slag willen, geldt de maatregel niet.

Embargo’s blijven heilig

De EurekAlert!-website van de American Association for the Advancement of Science (AAAS), die journalisten onder embargo inzage geeft de komende nummers van bladen als Science en Cell, is gehackt. De privacyschending dacht men nog onder de pet te kunnen houden. Maar toen twee publicaties vroegtijdig op straat belandden ging de site bijna drie weken offline terwijl de AAAS werkte aan een betere beveiliging van haar dierbare embargo’s. Al die tijd moesten wetenschapsvoorlichters van universiteiten zelf maar zien hoe ze de media bereikten. Intussen is de discussie losgebarsten of zulke embargo's nog wel van deze tijd zijn.

Zuinige agenda

Het ministerie van Onderwijs investeert € 30 miljoen in de Nationale Wetenschapsagenda. Het geld moet vooral het leggen van minder gebruikelijke dwarsverbanden bevorderen, bijvoorbeeld tussen universiteiten en mkb’ers of tussen bèta - en gammastudenten. De meeste aandacht gaat daarbij naar de thema’s onderwijs en jongeren, digitalisering en natuurwetenschappelijke kennis. De Kenniscoalitie van ondernemers en wetenschapsorganisaties stelt intussen dat er eigenlijk € 1 miljard per jaar nodig is om onderzoek en innovatie te stimuleren.

Correctie

In C2W life sciences 15 stelden wij dat aluminiumfabrieken weinig CO2 uitstoten omdat ze vaak op kernenergie draaien. Dat klopt niet. In de VS heeft de aluminiumindustrie haar lage emissies vooral te danken aan waterkracht. In de meeste andere landen verbruikt ze fossiele brandstoffen en is de uitstoot juist torenhoog. De claims van Lynden Archer over elektriciteitsopwekking uit CO2 worden er nog misleidender door dan ze al waren.