Het Noorse staatsoliebedrijf Statoil wil Nederlands en Brits aardgas centraal gaan ‘vergassen’ tot CO2 en H2. Die H2 gaat dan voortaan de aardgasleidingen in; de CO2 gaat per schip naar het Noorse deel van de Noordzee voor opslag in lege gasvelden.

Aanpassing van alle branders aan waterstof is volgens Statoil-strateeg Sonja Chirico Indrebø goedkoper dan overschakelen op elektrische verwarming. De vraag is nu of de EU er geld in wil steken.

 

Kolb wil Elementis

Het Zwitserse Kolb Distribution wil voor een onbekend bedrag Elementis Specialties Netherlands overnemen. Het Deldense bedrijf, ooit bekend als Servo, fabriceert vooral oppervlakte-actieve stoffen.

 

Chemische tulpen

De Topsector Chemie presenteert zichzelf voortaan als Holland Chemistry. Onderdeel van de nieuwe huisstijl is het wit/oranje tulpje van de stichting NBTC Holland Marketing, voortgekomen uit het Nederlands Bureau voor Toerisme. Er zijn al meer topsectoren die dit gebruiken; onduidelijk blijft of dit een beleidskeuze inhoudt.

 

Polymeren uit afvalwater

Royal HaskoningDHV kan haar Nereda-afvalwaterzuiveringen gaan uitbreiden met installaties die biopolymeren winnen uit zuiveringsslib. Daartoe heeft het ingenieursbureau een aantal octrooien overgenomen van de TU Delft. Afgesproken is dat Royal HaskoningDHV de reeds gemaakte octrooikosten betaalt en gedurende tien jaar het promotie-onderzoek op dit gebied financiert.

 

Starters scoren

In 2017 hebben 94 startende Belgische tech- en biotechbedrijven in totaal € 311 miljoen opgehaald bij professionele beleggers, iets minder dan de € 319 miljoen van 2016. Het best scoorde de Brusselse start-up Collibra, die € 47 miljoen bijeenkreeg voor software die big data verwerkt. Tweede was Aelin Therapeutics, een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) die € 27 miljoen verzamelde voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

 

Geen cent voor kolen

ING stapt uit steenkool. Na 2025 financiert de bank geen nutsbedrijven meer die voor meer dan 5 % van hun energiemix afhankelijk zijn van kolencentrales. Per direct zijn nieuwe klanten alleen welkom als ze onder de 10 % zitten én naar 5% terug willen.

 

Energiebeleid fnuikt chemie

Als België het Energiepact omarmt en in 2025 alle kerncentrales sluit, geeft het ‘de facto zijn industrie op’. Bedrijven investeren niet in een land waar de stroomlevering onvoldoende zeker is, stelde BASF-topman Wouter De Geest onlangs in De Tijd. Volgens hem kun je beter twee kernreactoren in bedrijf houden tot er voldoende alternatieven zijn. De N-VA, de grootste Vlaamse coalitiepartij, lijkt hem te steunen.

 

Generieke armoe

Teva ontslaat wereldwijd 14.000 mensen, ruim een kwart van het totaal. Het Israëlische farmaconcern is verzwakt door een fixatie op patentloze medicijnen die steeds minder opbrengen. Van plannen nieuwe geneesmiddelen te gaan ontwikkelen, kwam weinig terecht. In Israël, waar 1.700 banen vervallen, leidde de jobstijding tot een landelijke staking.

 

Te veel haantjes

Nobelprijswinnaar Elizabeth Blackburn stapt voortijdig op als president van het Salk Institute in San Diego, meldt Science. Ze zou te weinig hebben ondernomen tegen de mannetjescultuur binnen het instituut, dat door drie andere vrouwelijke onderzoekers is aangeklaagd wegens seksediscriminatie. De verwijten treffen onder meer gentherapie-pionier Inder Verma, die prompt door de National Academy of Sciences is afgeserveerd als hoofdredacteur van PNAS.

 

Schalie-plastic

Sinds 2010 heeft de chemische industrie $ 186 miljard gereserveerd voor installaties die kunststoffen maken van ethaan uit Amerikaans schaliegas. De komende tien jaar groeit de wereldwijde productie van ‘fossiele’ plastics daardoor met 40 %, schat het US Center for International Environmental Law. Volgens de American Chemistry Council schept het honderdduizenden banen. Greenpeace verwacht eerder meer plastic soep te scheppen.

 

Meer medicijnen voor minder

In 2017 heeft de Amerikaanse FDA 46 nieuwe geneesmiddelen toegelaten tot de markt, tweemaal zo veel als in 2016 en het hoogste aantal sinds 21 jaar. Toch brachten volgens adviesbureau Deloitte de R&D-uitgaven van de grote farmaconcerns in acht jaar niet zo weinig op, onder meer omdat veel nieuwe medicijnen bedoeld zijn voor kleine groepen patiënten.