Brits weefsel zeker zo goed als Twaron

Van koolstofnanobuisjes kun je vezels spinnen en daar kun je weer een kogelvrij vest van weven dat een aantal malen sterker en taaier is dan de bestaande vesten van Twaron of Kevlar. Dat stellen materiaalonderzoekers van de universiteit van Cambridge. Ze vroegen er vier jaar geleden octrooi op aan en zijn nu zo ver dat een spin-off, genaamd Q-Flo, het proces mag gaan opschalen en aan de commercialisering mag gaan werken.

De nanobuisvezels worden gemaakt door ethanol of een andere koolwaterstof in een oven te spuiten, samen met een ijzerkatalysator. Op de ijzerdeeltjes vormen zich dan de nanobuisjes. Volgens uitvinder prof. Alan Windle ziet het er uit als een soort ‘elastische rook’. Door een staaf in de pluim te steken en die te draaien, kun je er een continu langer wordende vezel uit trekken die je op een spoel unt opwinden.

Windles vezels zijn zeer sterk, licht van gewicht en goed in staat om hoge piekbelastingen door snel bewegende voorwerpen (kogels!) te absorberen. De kwaliteit is nog niet helemaal constant maar minstens zo goed als Kevlar en soms zelfs beter, aldus de hoogleraar.

bron: BBC News

Onderwerpen