Roerbakken is beter tegen kanker

De kankerremmende eigenschappen van broccoli, spruitjes, bloemkool en andere Brassica-soorten gaan grotendeels verloren wanneer je de groente te lang kookt. Dat hebben chemici van de universiteit van Warwick (Engeland) proefondervindelijk vastgesteld.

De anti-kankerwerking wordt veroorzaakt door een relatief hoog gehalte aan glucosinolaten. Het menselijk lichaam zet die om in isothiocyanaten, die op verschillende manieren zowel het ontstaan als de groei van tumoren afremmen..

De onderzoekers hebben nu een partij verse groente gekocht en die volgens beproefd Engels recept gedurende 30 minuten tot moes gekookt. Na afloop was 77 procent van de glucosinolaten uit de broccoli verdwenen. Bij spruitjes, bloemkool en groene kool was het respectievelijk 58, 75 en 65 procent.

Twintig minuten stomen, drie minuten magnetron of vijf minuten roerbakken leidde juist niet tot een significante afname van het glucosinolaatgehalte. Zeven dagen opslag bij kamertemperatuur of in de koelkast maakte ook weinig uit.

bron: University of Warwick

Onderwerpen