Thermoakoestische koker-koeler-generator voor Derde Wereld

Als je in de Derde Wereld toch al een houtvuurtje stookt om je eten op te koken, kun je de energie efficiënter benutten door er tegelijk een koelkast en een elektriciteitsgenerator mee aan te drijven. Dat is de essentie van het SCORE-project (Stove for Cooking, Refrigeration and Electricity), dat wordt getrokken door de universiteit van Nottingham (Engeland).

SCORE maakt gebruik van thermoakoestische technieken, die ontwikkeld zijn bij het Los Alamos National Laboratory in de VS. Daar vinden ze dat het principe een beetje lijkt op dat van een Stirling-heteluchtmotor.

Het idee is dat de warmte van het vuurtje wordt omgezet in geluidsgolven, die zich voortplanten in een met gas gevulde buis. Verderop in die buis zit een tweede warmtewisselaar, die de energie van de geluidsgolven benut om warmte aan de koelkast te onttrekken. Halverwege de buis zit bovendien een ‘lineaire alternator’, een soort omgekeerde luidspreker die wisselspanning produceert als hij door de geluidsgolven in trilling wordt gebracht.

Voordeel van het systeem is dat het nauwelijks bewegende delen bevat (behalve in de alternator), dat het heel goedkoop is te produceren en dat de gebruikers hun kooktechieken niet hoeven aan te passen. Nadeel is dat je alleen tijdens het koken kunt beschikken over elektriciteit en koeling, maar dat is nog altijd beter dan helemaal niets.

bron: news@nature

Onderwerpen