Voor het eerst is een DNA-streng in beeld gebracht met een elektronenmicroscoop. En het blijkt warempel echt een spiraal te zijn, zo valt te zien in Nano Letters.

Enzo di Fabrizio en collega’s van de universiteit van Genua, Italië, kregen het voor elkaar door een soort koord te vlechten uit 7 dubbele DNA-spiralen. De koordjes spanden ze tussen twee nanopilaartjes, geëtst uit silicium. Of liever gezegd: ze lieten de koordjes vanuit een waterige oplossing op de pilaartjes landen en wachtten tot het water was verdampt.

Tussen de pilaarjes maakten ze gaten in de silicium ondergrond, waar een elektronenbundel doorheen kon. Zo konden ze met transmissie-elektronenmicroscopie (TEM) de koordjes in beeld brengen.

Als je heel goed kijkt, kun je zien dat niet alleen het koord spiraalvormig is opgewonden maar dat ook de losse strengen spiraalvormig zijn.

Voor de koorden werd gekozen omdat de gebruikte elektronenbundel een losse DNA-spiraal doormidden zou hebben gesneden. De volgende stap is dus om de TEM uit te rusten met gevoeligere detectoren, zodat de intensiteit van de bundel flink omlaag kan. Di Fabrizio denkt dat hij uiteindelijk zelfs een enkele DNA-keten op de foto moet kunnen krijgen.

bron: New Scientist

Onderwerpen