Samenwerking moet universeel griepvaccin opleveren

Johnson & Johnson gaat Crucell steunen bij de ontwikkeling van een universeel griepvaccin op basis van monoklonale antilichamen. Daartoe investeren de Amerikanen 301,8 miljoen euro in Crucell.

Voor dat bedrag krijgen de Amerikanen 14,6 miljoen vers gedrukte Crucell-aandelen terug, wat ze een belang van ongeveer 18 procent in het Leidse bedrijf geeft. Voor de bestaande aandeelhouders is zo’n extra emissie meestal niet zo aantrekkelijk, maar de samenwerking is dat kennelijk wél. Crucell was maandagochtend de enige grote stijger op de Amsterdamse effectenbeurs.

Begin dit jaar maakte Crucell bekend dat het octrooi had aangevraagd op een antilichaam genaamd CR6261, dat vat heeft op de H1- en H5-varianten van influenza. Het grijpt aan op de stam van het viruseiwit haemagglutinine, een onderdeel waar maar heel wenig genetische variatie in zit. Tegen de H3-varianten van het virus werkt CR6261 niet, maar Crucell liet indertijd doorschemeren dat het dáártegen ook al een antilichaam in de pijplijn had zitten.

In augustus sloot Crucell een contract met de Amerikaanse National Institutes of Health ter waarde van 28,8 miljoen dollar voor de verdere ontwikkeling van de antilichamen.

De samenwerking met een farmagigant als Johnson & Johnson (werktitel flu-mAb) moet het nu mogelijk maken om de antilichamen ook daadwerkelijk op de markt te krijgen. Afgesproken is dat het bedrijf verantwoordelijk blijft voor de klinische tests tot en met fase IIa (zeg maar de proof of principle) en dat Johnson-dochter Ortho-McNeil-Janssen Pharmaceuticals de ontwikkeling vanaf fase IIb overneemt. Wordt het iets, dan krijgt Crucell ee deel van de winst.

Bovendien is afgesproken om samen nog antilichamen en/of vaccins tegen maximaal drie andere ziektes te ontwikkelen. Welke dat worden, staat nog open.

bron: Crucell, De Financiële Telegraaf

Naschrift: aan het eind van de dag was Crucell juist de grootste daler op de beurs. Een analist van de Royal Bank of Scotland schijnt zich te hebben gerealiseerd dat de samenwerking de kans verkleint dat Crucell op korte termijn wordt overgenomen, en gokken op een overname is kennelijk de belangrijkste reden om aandelen Crucell te kopen.

Wat dit zegt over beurskapitalisme mag u zelf invullen.


Onderwerpen