Activisten hebben zaterdag een proefdierenlab van de universiteit van Milaan bezet en de gen-muizen in elkaars hokken gestopt. Daardoor is jaren werk geruïneerd, klagen de gedupeerde onderzoekers.

De actiegroep ‘Fermare Green Hill’ is er nog trots op ook.

Het ging om zo’n 50 activisten. Volgens de nieuwsredactie van Nature hebben ze waarschijnlijk een elektronisch toegangspasje gehad zodat ze zo naar binnen konden lopen bij het lab van de farmacologische faculteit aan de via Vanvitelli. Ze hoefen alleen de deuren van de proefdierenafdeling op de vierde verdieping open te breken.

Daarna ketenden twee van hen zich aan de buitendeuren vast zodat die niet meer open konden. De rest zette hokken open, zette muizen in een andere kooi, verwisselde de labels op de kooien, en noteerde de namen van de betrokken onderzoekers om die later op Facebook aan de schandpaal te nagelen.

Tegen de politie zeiden ze dat ze pas weggingen als ze alle 800 knaagdieren (een paar konijnen maar vooral veel muizen) mochten meenemen. Na onderhandelingen zijn ze uiteindelijk met 100 dieren vertrokken. Er zou nog worden onderhandeld over het lot van de rest.

Het lab was gespecialiseerd in onderzoek naar de behandeling van psychische aandoeningen zoals astma en schizofrenie. Er was een fraaie collectie muismodellen voor die ziektes opgebouwd, die nu als verloren moet worden beschouwd omdat niemand meer precies weet welke mutatie in welke muis zit.

Nature citeert een neurobiologe die werd geconfronteerd met huilende studenten en die schat dat drie mensen zeker een jaar werk zullen hebben om de muizenkolonies opnieuw te kweken.

‘ Fermare Green Hill’ verwijst overigens naar een proefhondenkwekerij bij Brescia die vorig jaar op de korrel werd genomen. Met de verzorging van de honden daar zou het nodige mis zijn geweest.

bron: news@nature

Onderwerpen