Van je oude iPhone kun je een microscoop maken door simpelweg een extra lensje op de camera te plakken. Het resultaat is goed genoeg om verschillende soorten bloedcellen uit elkaar te houden, claimt onderzoeker Sebastian Wachsmann-Hogiu van de University of California (Davis).

Zijn idee is dat medici in ontwikkelingslanden, ver van het dichtstbijzijnde lab, zulke gemodificeerde mobieltjes kunnen gebruiken om opnames te maken van het bloed van patiënten. Die plaatjes kunnen ze dan mailen naar een specialist die op basis daarvan een diagnose stelt.

Maar het zou ook een hele goedkope manier kunnen zijn om scholieren kennis te laten maken met de wondere wereld van de microscopie.

In eerste instantie probeerde Wachsmann-Hogiu een waterdruppel te gebruiken als ‘lens’. Dat werkte wel, maar verdampte te snel. Vandaar dat hij nu geslepen glazen bolletjes gebruikt van 1 mm diameter, gevat in rubber. Het prototype kostte hem 40 dollar, maar bij massaproductie moet dat stukken goedkoper kunnen.

Op zich haal je met zo’n bolletje hooguit 5x vergroting. Maar in combinatie met de lens die standaard in het mobieltje zit, blijk je beelden te kunnen maken met een resolutie van 1,5 micrometer. Voor het beoogde doel is dat net gedetailleerd genoeg.

Echt verfijnde optica is het uiteraard niet. Het beeld wordt sterk vertekend, maar met een software-‘app’ blijk je daar aardig voor te kunnen corrigeren.

De onderzoekers hebben ook al geprobeerd om een mobieltje te verbouwen tot spectrometer. Dat werkt met een stuk buis, waarvan beide einden zijn dichtgeplakt met zwart isolatieband. Door daar een paar sneetjes in te maken, krijg je een soort heel primitieve polarisatiefilters.

Tijdens het jaarlijkse congres van de Optical Society of America, later deze maand in San Jose, zal Wachsmann-Hogiu zijn uitvindingen nader toelichten.

bron: Optical Society of America

Onderwerpen