MIT-onderzoekers hebben bedacht hoe je een biologisch productieplatform verandert in droge korrels. Beetje water erbij en de productie van vaccins, peptides of kleine moleculen komt weer op gang, meldt het tijdschrift Cell.

Er komen twee soorten korrels aan te pas. De ene bevat gevriesdroogd lysaat, de vloeistof die je overhoudt als je de celwanden van bacteriën oplost. Eventueel kan het ook een in het lab bereide mix zijn met ongeveer dezelfde samenstelling. Zo’n cell-free system bevat alle ingrediënten die nodig zijn om DNA af te lezen en nieuwe eiwitten te produceren, al is de levensduur uiteraard beperkt om dat er niets meer op natuurlijke wijze wordt aangevuld.

De andere korrels bevatten gevriesdroogd DNA met instructies voor de eiwitten die je hebben wilt.

Zulke korrels blijven bij kamertemperatuur heel lang goed. Je kunt een koffertje met lysaatkorrels en een aantal verschillende DNA-korrels meenemen in de rimboe. Heb je een vaccin nodig dan voeg je de juiste korrels bij elkaar, doet er water bij en wacht af tot het lysaat is uitgewerkt. Je moet het dan natuurlijk nog wel opzuiveren, maar dát is een kwestie van standaard-labtechnieken.

De auteurs hebben zo al een aantal antimicrobiële peptides, vaccins en antilichamen voor diagnostisch gebruik gemaakt. Het lukte zelfs om violaceïne te maken, een pigment waar vijf enzymen voor nodig zijn - die vijf werden dus ook allemaal uit korrels geproduceerd.

Ze dromen al hardop van de inbouw van zulke instant-productieplatforms in verbandmiddelen, die wondinfecties kunnen diagnosticeren en er meteen passende antibiotica tegen aanmaken.

In een iets later stadium hopen ze het te combineren met een apparaatje dat DNA op maat produceert. Als je in een ruimteschip zit en een eiwit nodig hebt waar je niet op had gerekend, hoef je dan alleen naar huis te bellen of ze de juiste basevolgorde ‘even’ willen doorseinen.

bron: Cell