In Cambridge is bedacht hoe je een inkjetprinter puntjes kunt laten afdrukken die werken als lasers. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken om bewegwijzering te printen die eenvoudig kan worden afgelezen door blinden, juicht de BBC-website.

In het tijdschrift Soft Matter leggen Damien Gardiner en collega’s uit dat hun printer-inkt chirale vloeibare kristallen bevat. Druppel je die op een oppervlak dat is bedekt met een eveneens vloeibare polymeercoating (volgens de BBC een soort houtlijm) en laat je het geheel drogen, dan lijnen de kristallen zich vanzelf uit als nematische fase met de gewenste optische eigenschappen voor een laserbron.

Om de ‘gain’ te creëren die zorgt dat één specifieke golflengte van het invallende licht wordt versterkt ten koste van de andere golflengtes, gaat er een kleurstof bij.

Over de blindenhulp-applicatie is de BBC niet helemaal helder maar het idee lijkt te zijn dat je op grote schaal laserpatroontjes verwerkt in het behang van openbare gebouwen. De puntjes van een kwart millimeter diameter vallen het ziende deel der mensheid niet op. Ze worden echter wel ‘gezien’ door een handscanner die je op een willekeurig deel van de muur richt, en geven dan gecodeerde info over de ruimte waar je je in bevindt en de kortste route naar een nooduitgang.

bron: BBC, Soft Matter

Onderwerpen