In India zijn zeker 102 mensen overleden aan illegaal gestookte sterke drank. Vermoedelijk zat er teveel methanol in, melden diverse bronnen.

De BBC heeft van lokale hulpverleners vernomen dat het kwam door ammoniumnitraat, dat aan de drank was toegevoegd om de smaak te verbeteren. Maar die verklaring lijkt minder waarschijnlijk: van ammoniumnitraat schijn je behoorlijk misselijk te kunnen worden, maar je gaat er niet zo snel dood aan.

Methanolvergiftiging is wel een heel bekend bijverschijnsel van illegale stookpraktijken. In de tijd dat in Nederland en België nog op grote schaal met drank werd geknoeid, kwam het hier ook wel voor.

Meestal wordt het veroorzaakt doordat goedkope industriële alcohol of spiritus wordt gebruikt als grondstof. Daar zit vaak methanol doorheen: zolang je het alleen maar gebruikt als brandstof, maakt het niet uit of het zuiver is.

Aan Nederlandse spiritus wordt methanol trouwens bewust toegevoegd om het product ongeschikt te maken voor consumptie. Voordeel daarvan is dat er ook geen drankenaccijns hoeft te worden betaald.

Op zich is het best mogelijk om die methanol af te destilleren tot de concentratie niet gevaarlijk meer is. Maar dat vraagt enige handigheid, het kan gemakkelijk misgaan (bijvoorbeeld als het methanolgehalte hoger is dan de stoker denkt) en het is nog maar de vraag of alle illegale stokers wel bereid zijn om die moeite überhaupt te doen.

Het is dan ook lang niet de eerste keer dat er doden vallen door methanolhoudende producten. Opvallend is alleen dat het er dit keer zo veel tegelijk zijn.

Bron: BBC News e.v.a.

Onderwerpen