Tequila blijkt nuttig chemisch preparaat

De Ig Nobelprijs voor chemie is dit jaar toegekend aan de Mexicaanse onderzoekers Javier Morales, Miguel Apátiga en Victor Castaño. Zij publiceerden vorig jaar over het opdampen van dunne diamantlagen op silicium of roestvast staal via ‘pulsed liquid injection chemical vapor deposition (PLI-CVD), waarbij ze het nationale agave-destillaat tequila gebruikten as koolstofbron. Het idee is niet zo bezopen als het lijkt: volgens de onderzoekers is de C-H-O verhouding van de smaakstoffen in tequila perfect voor dit doel, mits je het juiste merk uitkiest.

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar uitgereikt tijdens een wél enigszins bezopen ceremonie aan de Harvard-universiteit, een paar dagen voordat de échte Nobelprijswinnaars bekend worden gemaakt. De prijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat ‘mensen eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet’.

Dit jaar ging de Ig Nobelprijs voor natuurkunde bijvoorbeeld naar de Amerikaanse onderzoekers Katherine Whitcome, Daniel Lieberman en Liza Shapiro, die eind 2007 Nature haalden met hun verklaring voor het feit dat hoogzwangere vrouwen zelden of nooit voorover kukelen door het extra gewicht.

De prijs voor veterinaire geneeskunde ging naar de Engelse onderzoekers Catherine Douglas en Peter Rowlinson of Newcastle University, die aantoonden dat melkkoeien productiever zijn als er sprake is van een goede relatie met de boer. Waarbij die relatie tot uiting komt in het feit dat de boer ze een naam geeft.

De prijs voor volksgezondheid ging naar Elena Bodnar, Raphael Lee en Sandra Marijan uit Chicago, de houders van octrooi US7255627 voor een bh die in noodgevallen tevens bruikbaar is als gasmasker voor twee personen.

De Ig Nobelprijs voor economie ging naar de directies van vier IJslandse banken, die hebben laten zien hoe een klein bankje zeer snel kan veranderen in een enorme bank en omgekeerd, en tevens dat het trucje met een complete nationale economie ook lukt. Hun collega bij de staatsbank van Zimbabwe verdiende de prijs voor wiskunde omdat hij door het drukken van bankbiljetten met waardes van 0,01 tot en met 100.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollars zijn landgenoten in elk geval goed heeft leren tellen.

En de Ig Nobelprijs voor de Vrede ging Stephan Bolliger en collega’s die wetenschappelijk hebben onderzocht of je iemands hersens beter met een vol of met een leeg bierflesje kunt inslaan.

bron: Annals of Improbable Research

Onderwerpen