Olievelden sneller leeg dan gedacht, maar investeringen blijven uit

De productie van het gemiddelde olieveld neemt sneller af dan tot nu toe werd aangenomen. De recente daling van de olieprijs is dus van zeer tijdelijke aard. Dat voorspelt Pieter Boot, directeur duurzame energie van het Internationale Energie-Agentschap IEA, in een interview in het Financieele Dagblad.

Boot beseert zijn voorspelling op een IEA-onderzoek naar de 800 grootste olievelden. Hij wil geen percentages noemen, mede omdat de officiële publicatie van de uitkomsten pas op 12 november staat gepland. Maar hij wil wel kwijt dat de cijfers ‘geen plezierig beeld’ geven.

Volgens Boot zijn dus dringend nieuwe investeringen in oliewinning nodig, om te voorkomen dat de komend jaren een tekort ontstaat. Probleem is dat oliemaatschappijen momenteel niet bereid zijn om veel te investeren. Vanwege de economische crisis, maar ook omdat er nú helemaal geen olietekort is. Vergeleken met een paar maanden geleden is de olieprijs gehalveerd.

Overigens ontkent Boot dat de jongste cijfers de zogeheten ‘peak oil’-theorie bevestigen. Die theorie voorspelt dat de wereldolieproductie over haar absolute top heen is. Volgens Boot valt niet te zeggen of dat waar is, omdat er domweg te weing gegevens zijn over de oliereserves in gebieden waar nooit intensief naar olie is gezocht.

bron: FD

Onderwerpen