Snelle test herkent 12 griep- en verkoudheidsvirussen

De Amerikaanse FDA heeft een testkit goedgekeurd die binnen een paar uur de aanwezigheid van 12 verschillende griep- en verkoudsheidsvirussen kan aantonen aan de hand van hun DNA. Volgens het Canadese bedrijf Luminex, dat het zogeheten xTAG Respiratory Viral Panel heeft ontwikkeld, kan ermee worden voorkomen dat artsen ten onrechte antibiotica voorschrijven omdat ze virale infecties aanzien voor bacteriële.

De xTAG RVP-test onderscheidt rhinovirus, adenovirus, RSV A en B, metapneumovirus en 7 soorten (para-)influenza. Samen zijn die verantwoordelijk voor 85 procent van alle virale luchtweginfecties. De Europese autoriteiten hebben hem al eerder voorzien van een CE-goedkeuring. Volgens Jan van Gils, van de Europese Luminex-vestiging in Oosterhout, wordt in een aantal Europese ziekenhuizen al mee geëxperimenteerd met een versie die 19 virustypen onderscheidt.

De test is gebaseerd op een ‘multiplexing’-technologie die Luminex vorig jaar verwierf door de overname van Tm Bioscience. Deze xMAP-techniek (vroeger bekend als LabMAP) werkt met polystyreen bolletjes van 5,6 micrometer diameter, in maximaal 100 verschillende kleuren die worden gemaakt door de bolletjes te bewerken met twee kleurstoffen. Bij elke kleur hoort een uitwendige coating, met telkens een ander reagens.

Een mengsel van de bolletjes wordt aan een monster toegevoegd. Vervolgens wordt dat monster door een microkanaal gepompt dat zo nauw is dat de bolletjes er een voor een doorheen gaan. Met lasers wordt de kleur van elk passerend bolletje bepaald, en tegelijk wordt gekeken of de coating van dat bolletje heeft gereageerd.

Op deze manier kun je dus 100 reagentia tegelijk loslaten op één monster. Voordeel is de tijdwinst, maar vooral dat je kunt volstaan met een veel kleiner monstervolume dan wanneer je het over 100 aparte analyses moet verdelen. Volgens Van Gils verschijnt later dit jaar zelfs een verbeterde uitvoering met 500 verschillende kleuren.

De xTAG RVP is een van de eerste tests die door Luminex zelf zijn ontwikkeld. Er zijn echter al tientallen op xMAP gebaseerde tests in omloop die door licentiehouders zijn bedacht. Voordeel is dat ze allemaal op hetzelfde analyse-apparaat kunnen worden uitgevoerd. Van die apparate zijn er volgens Van Gils in Europa al zo’n 1400 verkocht.

bron: USA Today, Luminex

Onderwerpen