In Californië is een chip ontwikkeld die net zo’n goede neus heeft voor explosieven als een speurhond. En hij laat zich een stuk minder makkelijk afleiden, stellen onderzoekers van de UC Santa Barbara.

In Analytical Chemistry legden Carl Meinhart en Martin Moskovits onlangs uit dat hun chip (octrooi aangevraagd) daadwerkelijk is geïnspireerd op het reukorgaan van honden. Dat bevat een slijmlaag die moleculen uit de lucht absorbeert en vervolgens concenteert.

Op de uit silicium geëtste chip wordt hetzelfde effect bereikt door absorptie in een vloeistof, die door een open microkanaal stroomt. Volgens de onderzoekers wordt de concentratie maximaal 6 ordegroottes opgevoerd. Vervolgens worden de gevangen moleculen gekoppeld aan nanodeeltjes teneinde ‘hot spots’ te creëren voor surface enhanced Raman spectrometry (SERS).

Op die manier kun je moleculen identificeren waarvan de concentratie slechts 1 ppb bedraagt, of zelfs nog minder.

De onderzoekers hebben het met succes uitgeprobeerd met 2,4-dinitrotolueen, de belangrijkste damp die van TNT-achtige explosieven af komt. Ze denken dan ook dat hun detector bruikbaar moet zijn voor de bewaking van - bijvoorbeeld - luchthavens.

bron: UCSB

Onderwerpen