Sotolon.

Een brand in een voeselaromafabriek blijkt de Maggi-lucht te hebben veroorzaakt die Keulen en omgeving vandaag teisterde. Inmiddels is duidelijk dat er geen serieus gevaar is geweest voor de volksgezondheid… hoewel…

Het blijkt te gaan om 3-hydroxy-4,5-dimethylfuran-2(5H)-on, ook bekend als sotolon. Het is de belangrijkste geurcomponent van lavas (Levisticum officinale), ook wel bekend als de maggiplant. De geur lijkt namelijk sterk op die van Maggi-aroma, al is niet duidelijk of daar echt sotolon in zit.

De ‘Maggikalypse’, zoals het in Duitsland inmiddels heet, blijkt vannacht te zijn begonnen met een brandje bij Silesia-Aroma, halverwege tussen Neuss en Dormagen, niet ver van Düsseldorf. De automatische blusinstallatie greep zo snel en doeltreffend in dat de gemeentelijke brandweer niet eens werd gealarmeerd. Maar intussen bleek wel een wolk sotolon te zijn ontsnapt via de schoorsteen.

Op dat moment kwam de wind uit noordelijke richting en blies de stankwolk richting Keulen. Net toen hij daar aankwam draaide kennelijk de wind waardoor het sotolon over de hele stad werd verspreid.

De brandweer heeft uren vergeefs gezocht naar de brion van de vervuiling, onder meer door luchtmonsters te nemen vanuit een helikopter. Kennelijk is sotolonlucht zo penetrant dat je het zelfs nog ruikt als de concentratie te laag is voor detectie met GC/MS.

De schade lijkt beperkt te blijven: één persoon werd zo misselijk dat hij naar het ziekenhuis moest, zo’n 100 anderen belden het alarmnummer en de vermaarde Keulse humor heeft er een paar mooie nieuwe dieptepunten bij.

bron: Bild, Rheinische Post

Onderwerpen