Homo floresiensis was toch geen gehandicapte pygmee

De mini-mensjes, waarvan in 2003 overblijfselen zijn gevonden op het Indonesische eiland Flores, behoorden echt tot een tot nu toe onbekende soort. Het waren zeker geen ‘gewone’ mensen met een hersenaandoening, zo concludeert Dean Falk (Florida State University) uit een reconstructie van hun hersenen.

Van Homo floresiensis is tot nu toe één compleet skelet (bijgenaamd de Hobbit) gevonden, plus een hoeveelheid losse botten. Veel wetenschappers namen tot nu toe aan dat die ene complete hobbit eigenlijk gewoon Homo habilis was met microcephalie, een zeldzame aandoening die ertoe leidt dat de hersenen niet uitgroeien tot hun normale formaat.

Falk heeft nu de vorm van de hobbithersenen herleid uit de vorm van de binnenkant van de schedel. Die heeft hij vergeleken met tien gezonde mensen, negen microcephaliepatiënten en één dwerg.

De nu in PNAS gepubliceerde conclusie is dat de hobbithersenen helemaal niet lijken op microcephaliehersenen (die van de dwerg overigens wél). Het lijkt er op dat het brein zich anders heeft ontwikkeld om de beperkte ruimte optimaal te gebruiken. “It didn’t get bigger, it got rewired and reorganised, and that’s very interesting”, aldus Falk.

Homo floresiensis was ongeveer een meter lang en had een herseninhoud van ongeveer 400 ml, vergelijkbaar met die van een chimpansee. Vermoedelijk is hij 12.000 jaar geleden uitgestorven na een vulkaanuitbarsting, al suggereren volksverhalen dat er nog steeds een paar rondlopen.

bron: BBC News

Onderwerpen