Koreaanse onderzoekers werken aan een ‘stent’ die een ader openhoudt, de bloedstroom monitort, infecties bestrijdt en ook nog biodegradeerbaar is. Bij honden werkt het al, schreven ze onlangs in ACS Nano.

Die biodegradeerbaarheid is daarbij nog het gemakkelijkst: geen roestvast staal meer gebruiken maar magnesium, een onedel metaal dat in het lichaam vanzelf oplost.

Van dat magnesium maak je niet alleen de stent zelf maar ook de inwendige bedrading van de ingebouwde elektronica: flow- en temperatuursensoren en een geheugenchip. Het silicium, waaruit die componenten voor de rest bestaan, was van zichzelf altijd al redelijk biodegradeerbaar.

Uitlezen doe je van buitenaf op dezelfde manier als bij een ov-chipkaart, waarbij de magnesium stent dient als antenne.

Voor de medicinale functionaliteit coat je de stent met nanodeeltjes in polymelkzuur: bijvoorbeeld cerium(IV)oxide om reactieve zuurstof af te vangen, en een warmtegevoelige combinatie van goud en silica waar rapamycine uit komt als je de stent opwarmt met infraroodbundel.

Dae-Hyeong Kim en collega’s hebben al een hele reeks dierproeven gedaan. Hoogtepunt was tot nu toe een stent in de halsslagader van een hond, waarbij alles volgens plan functioneerde.

Wel kan de timing nog beter. Voor toepassing in de kliniek met de stent net simpelweg oplossen, maar moeten de componenten dat in de juiste volgorde doen én in het door de vaatchirurg gewenste tempo. Daar werkt Kim nog aan.

bron: C&EN