Hexion Specialty Chemicals gaat verder onder de naam Momentive. Het concern, met vier vestigingen in de regio Rotterdam, wordt samengevoegd met het huidige Momentive Performance Materials. Beide bedrijven waren al in handen van risico-investeerder Apollo Management.

Door de fusie ontstaat een fijnchemiegigant met 10.000 werknemers, 117 productielocaties wereldwijd en een jaaromzet van 7,5 miljard dollar.

 

Of het veel banen gaat kosten is nog niet duidelijk. Apollo-topman Josh Harris spreekt over ‘significant synergy’. Maar de productportfolio’s overlappen elkaar nauwelijks, en de beide managementen ontkennen dat kostenbesparingen de grootste drijfveer zijn. Ze zien vooral winst in de mogelijkheid om elkaars producten via elkaars verkoopkanalen aan elkaars klanten te kunnen aanbieden.

 

Het nieuwe Momentive bestaat uit onderdelen van een hele reeks andere chemieconcerns. Zo is het ‘oude’ Momentive in feite het voormalige General Electric Advanced Materials, voorheen GE Silicones. Het maakt voornamelijk siliconenrubber en kwartsglas.

 

Hexion zit vooral in kunstharsen. Het bedrijf ontstond in 2005 door de samenvoeging van Borden Chemicals, Resolution Performance Products (RPP) en Resolution Specialty Materials (RSM). RPP was weer de vroegere epoxyharsdivisie van Shell Chemicals, terwijl RSM uit onderdelen van Eastman Chemical bestond. Vervolgens werd Hexion nog uitgebreid door de overname van Bakelite (eerder onderdeel van het Duitse Rütgers) en harsdivisies van AkzoNobel, Rhodia en Rohm & Haas. Een poging om ook nog het veel grotere Huntsman over te nemen, liep spectaculair stuk op de financiële crisis.

 

Het huidige Hexion is veel groter dan Momentive. Vandat laatste concern rest straks dan ook voornamelijk de naam. Het concern zal worden geleid vanuit het Hexion-hoofdkwartier in Columbus (Ohio), en de leiding komt in handen van Hexion-ceo Craig Morrison en Hexion-cfo Bill Carter.

 

bron: Hexion, Momentive, C&EN

Onderwerpen