Bedrijven zien bijzonder weinig lichtpuntjes

Binnen de Nederlandse chemische industrie is nog nauwelijks iets te merken van economisch herstel. Vooral bij kunststoffenproducenten gaan de zaken nog steeds beroerd, zo meldt het Financieele Dagblad na een belrondje binnen de sector.

Volgens branchevereniging VNCI lagen de omzetten in de maanden mei en juni ongeveer 30 procent lager dan een jaar eerder. Dat is iets beter dan de daling van 35 procent die begin dit jaar werd gemeld, maar niet zo gek veel beter.

De pin zit vooral bij bedrijven die kunststoffen leveren aan autofabrieken. Die zijn massaal aan het bezuinigen. Sabic in Geleen beknibbelt op opleidngen en dienstreizen, DuPont in Dordrecht studeert op het aanvragen van deeltijd-ww, Teijin Aramid in Delfzijl gaat 11 weken helemaal plat, en Dow Chemical in Terneuzen vraagt een ‘crisisbijdrage’ aan toeleveranciers.

Wat die toeleveranciers betreft: volgens FNV-bestuurder Liliane Schoone vindt onder bedrijven, die diensten verlenen aan chemieconcerns, momenteel ‘een grote slachting’ plaats. “Er is minder catering en minder werk voor schilders, schoonmakers en elektriciens. Overal waar ik kom wordt geschraapt en bezinigd, ook op de douchetoeslag.”

VNCI-voorzitter Colette Alma tekent er wel bij aan dat er ook nog chemiebedrijven zijn die het beter doen, zoals producenten van voeding, geur- en smaakstoffen en gewasbescherming.

bron: FD

Onderwerpen