In de VS is een veiligheidshelm uitgevonden die de drager waarschuwt voor een dreigende koolstofmonoxidevergiftiging. Vooral nuttig voor bouwvakkers, schrijft Jason Forsyth (Virginia Tech) in een masterscriptie die hem een ‘best paper award’ van het Institute of Electrical and Electronic Engineers opleverde.

De helm is voorzien van een pulse-oxymeter, een instrument dat normaal gesproken meet welk percentage van de hemoglobine in iemands bloed is verzadigd met zuurstof. Dat kan non-invasief, met een lichtbundel die door de huid heen schijnt.

De toxiciteit van CO zit in het feit dat het eveneens hemoglobine bindt, en zo die hemoglobine onbruikbaar maakt voor zuurstoftransport. Met een oxymeter kun je deze CO-verzadiging net zo gemakkelijk meten; het enige verschil zit in de gebruikte golflengtes. Vervolgens breid je die oxymeter uit met een stukje elektronica dat alarm slaat wanneer de gemeten waarde gevaarlijk hoog wordt.

Dat de sensor op de helm zit, heeft vooral te maken met het feit dat dat het enige ‘kledingstuk’ is dat het hele jaar door wordt gedragen.

Volgns Forsyth hebben praktijkproeven (waarbij voor de veiligheid overigens alleen O2-verzadiging werd gemeten) uitgewezen dat de sensor robuust genoeg is om typische bouwwerkzaamheden te overleven. Wel moet hij nog iets verzinnen op de ruis die wordt veroorzaakt doordat het hoofd een beetje beweegt ten opzichte van de helm.

bron: Virginia Tech

Onderwerpen