Allergische reactie op verontreiniging kan kloppen

Onderzoekers van het MIT denken te weten hoe het komt dat heparine, die is versneden met overgesulfateerd chondroitinesulfaat (OSCS), bij mensen leidt tot allergische reacties. Er spelen verschillende mechanismes tegelijk, zo meldt de groep van Ram Sasisekharan in het New England Journal of Medicine.

Eerder deze week ontkende de Chinese overheid nog dat OSCS de oorzaak is. Het huidige onderzoek bewijst nog steeds niets maar maakt het wel een stuk minder waarschijnlijk dat de Chinezen gelijk hebben.

In een tweede publicatie, op de website van Nature Biotechnology, neemt Sasisekharan alle resterende twijfels over de aard van de verontreiniging in Chinese heparine weg. Het is inderdaad OSCS. Bovendien worden enkele nieuwe suggesties gedaan om verontreinigde heparine in het lab te herkennen. Met een simple bioassay moet veel ellende zijn te voorkomen, denkt Sasisekharan.

De allergische reacties lijken te komen doordat OSCS enzymen activeert die te maken hebben met bloedstolling. Daarnaast lijken twee metabolieten van de stof de vorming van histamines te stimuleren.

De Amerikanen hebben zowel verontreinigde heparine als pure, synthetische OSCS toegediend aan varkens. In beide gevallen was de start van allergische reacties een kwestie van minuten: versnelde hartslag, lagere bloeddruk en lagere lichaamstemperatuur.

Versneden heparine, het resultaat van de creativiteit van kleine Chinese toeleveranciers, is tot nu toe opgedoken in elf landen, waaronder Nederland. Alleen vanuit de VS en Duitsland zijn allergische reacties gemeld, en alleen in de VS zouden die tot doden hebben geleid. De teller staat daar momenteel op 81.

bron: Associated Press, naturenews

Onderwerpen