Er moet snel een moratorium komen op genetische modificatie van menselijke eicellen. Want binnenkort is het te laat, waarschuwen vijf prominenten uit het gentech-veld in een ingezonden brief in Nature.

Het is een reactie op een artikel in MIT Technology Review, eerder deze maand. Dat citeerde enkele collegawetenschapers die behoren tot de absolute top binnen het veld, zoals George Church en Rudolf Jaenisch. Di zijn het er over eens dat het technisch gewoon al moet kunnen. Er zijn berichten dat er in labs overal ter wereld al aan wordt gewerkt, en dat het een kwestie van tijd is voordat de eerste wetenschappelijke publicatie verschijnt die meldt dat het is gelukt. Zou zelfs kunnen dat hij al bij de peer review ligt.

Het idee is dan bijvoorbeeld om een eierstok te nemen die is verwijderd vanwege een erfelijke vorm van kanker, daar de kiemcellen uit te halen die hadden moeten uitgroeien tot eicellen, en daarin het genetische defect te verhelpen dat die kanker veroorzaakte. Andere genen repareren kan uiteraard ook. Vervolgens kweek je er via in-vitrofertilisatie een gezonde nakomeling uit.

En waar dat wijzigen van menselijke genen een paar jaar geleden nog vrijwel onmogelijk leek, lijkt het dankzij de nieuwe Crispr-Cas-editingtechniek inmiddels een koud kunstje.

Toch maar even niet doen, waarschuwen de briefschrijvers. Ethisch is het onacceptabel om mensen te modificeren zonder dat je een idee hebt wat de neveneffecten zijn, met name voor toekomstige generaties. Bovendien bestaat de kans dat de samenleving zo kwaad wordt wanneer ze dit in de maag krijgt gesplitst, dat er straks nog veel méér wordt verboden.

Gepleit wordt voor een brede maatschappelijke discussie voor het zover is. Of die nog op tijd komt, is de vraag.

bron: Nature