Alle publicaties uit de Nature-stal worden gratis toegankelijk. Zij het met de nodige beperkingen, liet uitgever Macmillan zojuist weten.

Het idee is dat de artikelen uit Nature en 48 andere uitgaven van de Nature Publishing Group kunnen worden ingezien via het ReadCube-platform. Dat gaat in de vorm van ‘alleen lezen’-pdf’s die niet kunnen worden gedownload of afgedrukt - al is er ongetwijfeld iets met screendumps te verzinnen.

Links naar die pdf’s moeten worden aangemaakt door betalende abonnees. Voor persoonlijke abonnementen bestaat die mogelijkheid voor publicaties vanaf 1997, voor ‘institutionele’ abonnees zoals bibliotheken vanaf de eerste jaargang van Nature uit 1869. Eenmaal aangemaakt kunnen die links wel vrij worden doorgegeven. Veel zal dus afhangen van de bereidheid van die bibliotheken om het spel mee te spelen.

De huidige regeling waarbij auteurs zes maanden na publicatie pdf´s van hun eigen artikelen gratis online mogen zetten, blijft zo te zien ook bestaan.

Als extra service kunnen de pdf´s van commentaar worden voorzien dat dan ook door iedereen is te lezen, in de hoop dat er zo een discussie over de inhoud op gang kan komen.

Het gaat voorlopig om een proef. Het komende jaar wordt geëvalueerd of het werkt. Op het moment dat er massaal abonnementen blijken te worden opgezegd, werkt het in de ogen van de uitgever dus niet.

bron: Nature