Akzo Nobel overweegt verkoop aan private equity

Akzo Nobel overweegt haar dochter Organon niet geleidelijk naar de beurs te brengen, maar haar in één keer te verkopen aan een private equity-fonds. Dat heeft het Financieele Dagblad vernomen van welingelichte kringen. Er zouden al minstens twee consortia zijn gevormd die een bod willen doen.

Volgens deze bronnen zou geen enkel farmaconcern een bod willen doen. FD-columnist Bartjens vermoedt dat een bedrijf als Bayer wel geïnteresseerd is, maar even niet genoeg geld heeft vanwege eerdere overnames. Het vooruitzicht dat er over een paar jaar wél gemakkelijk een koper is te vinden, zou Organon extra aantrekkelijk maken voor private equity.

Zelf houdt Akzo Nobel vol dat het nog steeds aanstuurt op een beursgang, in het eerste kwartaal van dit jaar. In eerste instantie wordt dan maar 20 tot 30 procent van de aandelen verkocht.

Vanuit de kringen van risico-investeerders zou grote belangstelling voor Organon bestaan. Akzo Nobel zou ze hebben uitgenodigd om vóór half januari een indicatief bod te doen. Zo zou topman Hans Wijers willen voorkomen dat zijn aandeelhouders hem straks verwijten, dat hij niet het onderste uit de kan heeft gehaald.

Er zijn ook al geruchten dat Wijers de acht miljard euro, die hij volgens analisten voor Organon kan krijgen, nodig heeft om het Britse ICI te kunnen kopen. Dat zou een belangrijke stap zijn in de transformatie van Akzo tot een verffabriek.

bron: Het Financieele Dagblad

Onderwerpen