Fluisterstil aggregaat met brandstofcel op bio-ethanol

Nederlandse bedrijven hebben een mobiel aggregaat ontwikkeld dat elektriciteit opwekt met behulp van een brandstofcel, die wordt gevoed met bio-ethanol. Opdrachtgever was Rijkswaterstaat, dat zulke geluidsarme aggregaten wil gaan inzetten bij nachtelijke werkzaamheden.

Het aggregaat bevat een miniatuur-stoomreformer, ontwikkeld door HyGear Fuel Cell Systems uit Arnhem, die waterstof vrijmaakt uit bio-ethanol. Van die waterstof maakt een prandstofcel-‘stack’ van buurman NedStack dan weer elektriciteit. De vermogenselektronica komt van Exendis in Ede, de gastechnologie van Air Products Nederland in Amsterdam, en Bredenoord Aggregaten in Apeldoorn heeft er een verkoopbaar product van gemaakt.

Het project is opgezet in het kader van het Small Business Innovation Research programma (SBIR) van Senter Novem, met extra subsidie van Rijkswaterstaat dat een prijsvraag had lopen rond schone en stille toepassingen voor de grond-, weg- en waterbouw.

Eerder dit jaar is het aggregaat al uitgeprobeerd tijdens het Lowlands-festival. De officiële publiekspresentatie heeft aanstaande woensdag plaats tijdens de Innovatie-estafette op vliegkamp Valkenburg bij Leiden.

bron: Rijkswaterstaat

Onderwerpen