Een dun laagje grafeenoxide houdt kwikdampen veel beter tegen dan een plastic zak. Een uitkomst bij het afvoeren van kapotte spaarlampen, schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Zoals bekend bevatten die spaarlampen standaard een heel klein beetje kwik. En eerder hadden Robert Hurt en collega’s (Brown University) al geconcludeerd dat bijna al dat kwik gewoon weglekt wanneer je gebroken spaarlampen afvoert in een simpele plastic vuilniszak.

Hun idee is nu om die zak te voorzien van een uiterst dun, flexibel grafeenlaagje met een veel betere gasdichtheid dan kunststof.

Omdat grote lappen puur grafeen heel moeilijk zijn te maken, hebben ze het uitgeprobeerd met grafeenoxide. Ze brachten een laagje van zo’n 10 atomen dik aan op een kunststoffolie, en dekten daar een schaaltje met een plas kwik mee af. Inderdaad was de hoeveelheid kwik, die er door kwam, 90 procent lager dan wanneer ze het probeerden met ongecoate folie.

Een methode om deze grafeenoxidecoating op dusdanig grote schaal te produceren dat je er vuilniszakken mee kunt afdichten, hebben ze helaas nog niet.

 

bron: C&EN

Onderwerpen