KNCV eert chemisch fysicus

In Utrecht is vandaag (woensdag 2 december) de Gouden KNCV-Medaille uitgereikt aan prof. Mischa Bonn. De Amsterdamse hoogleraar experimentele fysica ontving de medaille uit handen van aantredend KNCV-voorzitter Martin Post (links op de foto).

Bonn kreeg de medaille vanwege zijn wetenschappelijke verdiensten én voor het enthousiasme waarmee hij die wetenschap uitdraagt naar de samenleving.

Bonn is van huis uit chemicus maar specialiseerde zich gaandeweg in de fysica. De toepassingen van zijn werk zijn echter weer heel erg chemisch. Binnen het FOM-instituut AMOLF probeert hij momenteel met geavanceerde lasertechnieken te achterhalen hoe een watermolecuul zich gedraagt wanneer het zich op het grensvlak van de vloeibare fase bevindt, met één waterstofkern naar buiten stekend.

Buiten het lab is Bonn actief in de Jonge Akademie van de KNAW, en probeert hij zijn fascinatie voor wetenschappelijk onderzoek over te brengen op basisscholieren.

Naast de medaille ontving Bonn tevens een kunstwerk van de hand van Diana Ramaekers, een kunstenares uit Kerkrade die zich eveneens (maar anders) door licht en ruimte laat inspireren.

 

Vermelding verdient uiteraard ook de twééde Gouden Medaille,

vervaardigd door Mischa’s dochter Noa.

Onderwerpen