Inzicht in persoonlijk genotype voor 999 dollar

Het Amerikaanse bedrijf 23andMe introduceert de eerste ‘persoonlijke genoomservice’. Voor 999 dollar plus portokosten kunnen belangstellenden (vorlopig alleen binnen de VS) een monster van hun speeksel insturen. Via internet krijgen ze vervolgens inzicht in geselecteerde details van het daarin aangetroffen DNA.

Het bedrijf is opgericht met geld van onder meer zoekmachinegigant Google en biotechbedrijf Genentech. Een van de oprichters, Anne Wojcicki, is bovendien met Google-oprichter Sergey Brin getrouwd.

23andMe sequencet niet het hele genoom, maar speurt met DNA-chips (Illumina HumanHap550+ BeadChips, om precies te zijn) naar ‘single nucleotide polymorphisms’ (SNP’s). Dat zijn afwijkingen ter grootte van één basenpaar die karakteristiek zijn voor bepaalde, veel voorkomende mutaties.

De resultaten worden niet teruggestuurd maar opgeslagen in een beveiligde database. De klant krijgt een inlogcode waarmee hij alleen bij zijn eigen gegevens kan.

Via allerlei interactieve ‘tools’ met een hoog Google-gehalte kan hij of zij vervolgens bepalen wat die gegevens statistisch gezien inhouden. 23andMe beperkt zich voorlopig tot 14 medische afwijkingen, waaronder borstkanker, diabetes,de ziekte van Crohn, lactose-intolerantie en de vloeibaarheid van het oorsmeer. Naarmate er meer medische kennis beschikbaar komt, wordt de lijst uitgebreid.

Daarnaast worden uitspraken gedaan over genetische trekjes die geen medische consequenties hebben,maar die iets zeggen over het uiterlijk of de mogelijke afstamming.

bron: Reuters, 23andMe, New York Times

Onderwerpen