Het moet mogelijk zijn om tarwerassen te kweken die veilig zijn voor coeliakiepatiënten, terwijl er wél gluteneiwitten in zitten. Er bestaan namelijk veilige varianten van die gluten, zo stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en Plant Research International (Wageningen) in PLoS ONE.

Het slechte nieuws is dat ze verwachten dat het nog jaren werk gaat kosten om die tarwe daadwerkelijk te telen.

 

Coeliakie is een chronische ontsteking van de dunne darm die wordt veroorzakt door een overreactie van het immuunsysteem op gluteneiwitten. De enige remedie is tot nu toe een levenslang tarwe-, gerst- en roggevrij dieet. Een complicatie is dat die gluten ook in heel veel andere voedingsmiddelen worden verwerkt als bind- en plakmiddel.

 

In PLoS ONE wordt nu gemeld dat er natuurlijke varianten van die gluteneiwitten bestaan waarop het afweersysteem minder heftig reageert. De onderzoekers denken uit verschillende van die varianten zelfs gluten te kunnen samenstellen die helemaal geen reactie meer veroorzaken.

 

Het idee is nu om de genetische code voor die veilige gluten in te bouwen in gewassen zoals maïs, rijst of haver, die van nature geen ‘verkeerde’ gluten aanmaken. Zo kun je dus meel produceren dat alleen veilige gluten bevat.

 

Een alternatief is om tarwe zo ver te krijgen dat het de onveilige gluten inruilt voor de veilige. De onderzoekers suggereren dat je dát het veiligste kunt doen door bestaande tarwerassen slim te kruisen.

 

Beide alternatieven kosten jaren werk, maar de onderzoekers verwachten wel dat het gaat lukken en dat er dan kwalitatief veel betere voedselproducten op de markt komen voor patiënten met coeliakie.

 

bron: Wageningen UR

Onderwerpen