Gamma-hydroxyboterzuur komt op de lijst van verboden harddrugs te staan. Dat laat minister Schippers (Volksgezondheid) vandaag weten aan de Tweede Kamer, meldt de Telegraaf.

GHB wordt hiermee ingedeeld in dezelfde categorie als cocaïne en heroïne. Volgens de Telegraaf moet je dat vooral zien als waarschuwing aan consumenten.

Maar het betekent ook dat ‘voorbereidingshandelingen’ voor de productie van GHB strafbaar worden. Dat kan nog interessante jurisprudentie opleveren. Het houdt immers in dat je in principe al strafbaar bent wanneer je de ingrediënten inslaat, en GHB is nu juist zo populair geworden omdat het een ‘keukentafeldrug’ is die je met een minimum aan scheikundige kennis kunt maken uit schoonmaakmiddelen die gewoon in de winkel liggen.

Een vergelijking met stikstofhoudende kunstmest ligt voor de hand: die mag ook niet meer vrij worden verkocht sinds het internationale terrorisme heeft ontdekt dat je er ook bommen van kunt maken.

Eerder dit jaar adviseerde een commissie al dat GHB beter tot harddrug kon worden uitgeroepen. Een paar jaar geleden was het spul nog nauwelijks bekend, maar tegenwoordig is het een veelgebruikte partydrug. Het probleem is dat het lastig is te doseren en dat je door een overdosis gemakkelijk in een coma kunt raken.

bron: De Telegraaf

Onderwerpen