Amerikanen dromen van Taliban die op hun bek gaan

Het Amerikaanse leger roept de wetenschap op om een soort ‘polymeer ijs’ uit te vinden waarmee het opvriezen van natte weggedeelten kan worden geïmiteerd in de woestijn. Het idee is om zo vijandelijke troepenbewegingen te bemoeilijken.

To get from point A to point B, one must have sufficient traction with the ground”, zo stelt het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Het ijs moet dan ook “effective mobility control” bewerkstelligen dankzij “precise and reversible reduction of ground traction” (het zou zonde zijn om deze fraaie ambtelijke formulering te vertalen, red.)

Onduidelijk is of de Amerikanen zich hebben laten inspireren door de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter, die een aanval van Duinkerker kapers zou hebben afgeslagen door het dek van zijn schip met ranzige boter in te smeren.


Naast het eigenlijke ‘ijs’ zou het pakket een niet-toxisch middel moeten omvatten dat de werking ongedaan maakt. Dat middel zou op de zolen en de autobanden van de eigen troepen moeten kunnen worden gespoten.

Mensen met ideeën kunnen zich uiterlijk op 24 april 2007 melden bij DARPA.

bron: BBC News

Onderwerpen