In Canada is een nieuwe manier bedacht om roestvast staal te coaten met suikers. Handig als je dit materiaal wilt gebruiken voor biomedische implantaten, zo wordt gesuggereerd in ACS Applied Materials + Interfaces.

Het door het National Institute for Nanotechnology en de University of Alberta ontwikkelde procédé begint met het aanbrengen van een 15 nm (ongeveer 60 atomen) dunne laag siliciumdioxide op het staal, via ‘atomic layer deposition’. Op zo’n laag hechten suikers uitstekend, en bovendien op een gecontroleerde manier.

Die suikers kunnen vervolgens voorkomen dat het immuunsysteem verkeerd op het metaal reageert. Roestvast staal wordt onder meer gebruikt voor ‘stents’ die bloedvaten open moeten houden, en nu hebben die nog de onaangename bijwerking dat ze nog wel eens bloedklonters willen genereren. Ook zorgt het nikkel in de gebruikte staallegering iets te vaak voor allergische reacties.

De onderzoekers hebben al coatings met de suikers N-acetyl-d-glucosamine en d-galactose uitgeprobeerd. Proefjes met een ‘enzyme linked lectin assay’ (ELLA) toonden aan dat de suikers inderdaad in een een positie komen te zitten die voor het immuunsysteem herkenbaar is.

bron: National Institute for Nanotechnology

Onderwerpen