Na een half jaar steggelen laat het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme zich toch maar overnemen door Sanofi-Aventis. De Franse farmagigant hoefde daartoe het bod niet eens zo heel ver te verhogen, zo bleek woensdag.

Sanofi betaalt nu 20,1 miljard dollar in contanten, oftewel 74 dollar per aandeel. Bovendien krijgen de aandeelhouders er een setje speciale, verhandelbare opties bij die ze kunnen verzilveren wanneer bepaalde Genzyme-producten uitgroeien tot een verkoopsucces.

 

Sanofi aast al sinds vorig jaar zomer op Genzyme. In eerste instantie werd 69 dollar per aandeel geboden. Het Genzyme-management, onder leiding van de Nederlandse ceo Henri Termeer, verwees dat bod echter naar de prullenmand met het argument dat de geneesmiddelenpijplijn veel meer waard is.

 

Hij vermoedde dat de Fransen misbruik wilden maken van het feit dat de koers van het aandeel Genzyme was gekelderd nadat een virusbesmetting een deel van de productie had lamgelegd.

 

In oktober zei hij nog dat de aandelen minstens 89 dollar per stuk waard waren. Waarom hij nu met 74 dollar genoegen neemt is niet duidelijk, maar het kan liggen aan het feit dat Sanofi inmiddels de boeken heeft mogen inkijken.

 

Dat Genzyme sinds eind vorig jaar bezig is om 1.000 banen te schrappen, 10 procent van het totale werknemersbestand, is ook een aanwijzing dat de zaken niet zo heel erg best gaan.

 

bron: Genzyme, Associated Press, BBC News

Onderwerpen