Watson heeft zélf Afrikaanse genen

James D. Watson, mede-ontdekker van de helixstructuur van DNA, heeft zestien keer zo veel typisch Afrikaanse genen dan de gemiddelde blanke Europeaan. Het doet vermoeden dat een van zijn overgrootouders een neger was. Dat stelt het IJslandse bedrijf deCODE Genetics, dat Watsons genoom door de computer heeft gehaald.

Het vervelende voor Watson is dat hij zelf een paar maanden geleden in het openbaar heeft verkondigd dat Afrika een probleem heeft omdat de intelligentie van de mensen daar ‘anders’ is dan die van het blanke ras. Iedereen die met zwarte werknemers te maken heeft gehad, zou dat volgens hem kunnen bevestigen. Dat had hij beter niet kunnen zeggen: de hele wereld viel over hem heen. Achteraf maakte Watson excuses en beweerde dat het niet racistisch bedoeld was (heus niet!), maar vrijwel niemand gelooft hem.

Watson is tevens een van de twee of drie mensen op aarde vwaarvan het complete genoom op cd staat. Van die gegevens hebben de IJslanders nu gebruik gemaakt om Watson grandioos voor schut te zetten.

Volgens het dagblad The New York Times is het tevens een waarschuwing voor iedereen die zijn of haar eigen genoom wil laten sequencen: denk er nog eens over na want de uitkomsten kunnen verrassend zijn.

bron: New York Times

Onderwerpen