Sanofi-topman: rijke landen moeten zich weer eens schamen

Producenten van generieke geneesmiddelen in ontwikkelingslanden doen onvoldoende hun best om hun eigen landgenoten te voorzien van betaalbare medicijnen. In plaats daarvan exporteren ze de productie naar rijke landen die best de dure producten van hun eigen farmaceutische industrie kunnen betalen. Dat stelt Jean-François Dehecq, ceo van de Franse farmagigant Sanofi-Aventis, in de zakenkrant Financial Times.

Volgens Dehecq betalen fabrieken in India, Thailand en Indonesië hun werknemers ‘drie keer niks’ om de kosten te drukken. Vervolgens verdwijnt de productie in noordelijke richting. “Het is een schandaal. Ze buiten mensen in het zuiden uit. Ze zouden eerst hun eigen landen moeten voorzien.”

Dehecq bekritiseerde onder meer het Franse ziekenfonds CNAM, dat een erg goede klant van de generieke producenten is. En hij herhaalt maar weer eens dat bedrijven als Sanofi-Aventis hun eigen producten wel duur moeten verkopen omdat ze anders de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen niet meer kunnen betalen.

bron: Financial Times

Onderwerpen