Nachtmerriescenario: risico kruisbestuiving blijkt niet denkbeeldig

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft halsoverkop een partij rijst-zaaigoed van BASF van de markt laten halen. Op mysterieuze wijze blijkt het DNA van sommige korrels experimentele, gemodificeerde genen te bevatten, die er niet in thuis horen.

Het nieuws komt uitgerekend op het moment dat hetzelfde ministerie toestemming wil geven aan Ventria Bioscience voor een veldproef in de staat Kansas, met rijst waar menselijke genen in zijn gemonteerd. Dit ondanks waarschuwingen van milieugroeperingen dat zulke farmaceutische rijst vroeg of laat in de voedselketen terecht komt.

De gen-rijst van Ventria produceert lactoferrine en lysozyme, twee eiwitten uit moedermelk. Klinische tests wijzen uit dat deze eiwitten kinderdiarree sneller doen overgaan.

Met het BASF-zaaigoed, type Clearfield CL131, wordt normaal gesproken ongeveer eenzesde van het Amerikaanse areaal aan langkorrelige rijst ingezaaid. Het hoort geen gemodificeerde genen te bevatten. Gen-rijst is in de VS niet absoluut verboden, maar Amerikaanse boeren moeten er niets van hebben omdat ze hun halve oogst naar Europa en Azië exporteren.

Tijdens routinetests door de producent bleek dat één op de 30.000 CL131-korrels wel degelijk zo’n vreemd gen bevat. Naar verluidt gaat het om een ‘Roundup Ready’-gen dat resistentie verleent tegen het herbicide glyfosfaat. Voor zover bekend zijn zulke genen ongevaarlijk, maar toch.

Hoe de genen in de CL131 terecht zijn gekomen, is gissen. Mogelijk heeft kruisbestuiving plaatsgevonden tussen een experimenteel veld en een veld met zaaigoed. Of er is een gemodificeerde korrel aan het landbouwgereedschap blijven hangen.

bron: USA Today, De Telegraaf

Onderwerpen