Alleen multinational kan zich gen-gewas veroorloven

Vergunning aanvragen voor de teelt van een genetisch gemodifieerd gewas is zó duur dat in de praktijk alleen grote multinationals het kunnen betalen. Dat blijkt onderzoek door Schenkelaars Biotechnology Consultancy in opdracht van de Commissie Genetische Modificatie (Cogem).

De Cogem omschrijft het heel voorzichtig als een ‘onbedoeld effect’.

Het onderzoek werd besteld omdat er in de branche nogal wat indianenverhalen over de kosten circuleerden zonder dat iemand de precieze bedragen wist te noemen. De conclusie luidt nu dat het niet helemaal indianenverhalen zijn: in Europa moet je op gemieddeld 6,8 miljoen euro rekenen, in de VS op gemiddeld 5,5 miljoen.

De kosten zitten vooral in het verzamelen van voldoende gegevens over de veiligheid van de gewassen. Er moeten allerlei kostbare experimenten op het gebied van voedselveiligheid en mogelijke nadelige milieueffecten worden uitgevoerd.

De Europese autoriteiten willen wat dat betreft meestal nog meer gegevens zien dan de Amerikaanse, vandaar het verschil in kosten. In Europa duurt het trouwens ook langer eer de vergunning wordt afgegeven, maar de hierdoor veroorzaakte inkomstenderving is niet in de berekening meegenomen.

bron: Cogem

Onderwerpen