Eiwitten in urine tonen BSE-infectie aan

Met een simpele urinetest kun je aantonen dat een rund de gekkekoeienziekte (BSE) onder de leden heeft, en zelfs hoe ver de ziekte al is gevorderd. Dat claimt de Canadese onderzoeker David Knox in het onlinetijdschrift Proteome Science.

Tot nu toe kan een BSE-besmetting pas met zekerheid worden vastgesteld nadat het rund is geslacht. Een urinetest zou met name handig zijn bij het controleren van melkkoeien en fokstieren die je liever niet afmaakt zolang het niet echt nodig is.

De groep van Knox heeft nu urine van vier gezonde en vier ‘gekke’ kalveren geanalyseerd met tweedimensionale differentiële gelelektroforese (2D-DIGE) gevolgd door massaspectrometrie. Inderdaad bleek het mogelijk om aan de hand van het gevonden ‘eiwitprofiel’ te bepalen of het desbetreffende kalf wel of niet gek was.

Een bepaalde groep eiwitten gaf bovendien met 85 procent zekerheid aan hoe lang het was geleden dat een kalf was geïnfecteerd.

Voorlopig is Knox nog niet zo ver dat hij een ‘snelle’ test kan aanbieden aan veeboeren. Aan een urinetest die de ziekte van Creutzfeldt-Jakob aantoont bij mensen, is hij zelfs nog niet begonnen.

bron: BioMed Central

Onderwerpen