Blokkeren eiwitproductie draait bij muizen effect prionziekte terug

Engelse onderzoekers zijn er in geslaagd om muizen te genezen van Creutzfeldt-Jakobachtige symptomen. Gedrag en geheugenfuncties van de dieren werden weer normaal, zo schrijven ze in het tijdschrift Neuron.

De muizen waren dusdanig genetisch gemodificeerd dat ze stopten met de productie van prion-eiwitten zodra ze ongeveer negen weken oud waren. Die leeftijd is te vergelijken met 25 jaar bij mensen.

Toen ze één week oud waren, werden de muizen besmet met de verkeerd gevouwen prionen die karakteristiek zijn voor Creutzfeldt-Jakob en de gekkekoeienziekte. Zoals te verwachten was, gingen ze daardoor de typische symptomen van de ziekte vertonen. Maar na een week of negen gingen ze weer beter scoren tijdens geheugentests. Een week later reageerden ze weer volkomen normaal.

Onduidelijk is nog of mensen er ooit iets aan zullen hebben. Om te beginnen kun je die niet preventief genetisch modificeren, en kun je hooguit iets proberen met gentherapie. Het is echter nog niet mogelijk om de diagnose Creutzfeldt-Jakob in een vroeg stadium van de ziekte te stellen, zodat je ook niet weet wanneer je met die therapie moet beginnen. Het is de vraag of het ook werkt bij oudere hersenen. En niemand weet wat er precies gebeurt wanneer je de productie van prioneiwitten stopt.

bron: NewScientist.com, BBC News, news@nature

Onderwerpen