Met koolstofisotopenanalyse is aan te tonen of squaleen en squalaan afkomstig zijn uit olijfolie of uit een haaienlever. Mogelijk kan deze test een groot aantal haaien het leven redden, zo stellen Italiaanse onderzoekers in Rapid Communications in Mass Spectrometry.

Squaleen wordt onder meer gebruikt als adjuvans in vaccins, squalaan (de gehydrogeneerde variant) zit vaak in huidcrèmes. In principe kun je deze oliën winnen uit plantaardige bronnen zoals olijfolie, maar het is veel goedkoper en gemakkelijker om ze uit de levers van diepzeehaaien te extraheren.

 

Vandaar dat voor dit doel duizenden haaien per jaar worden gedood, ondanks het feit dat die dieren met uitsterven worden bedreigd. Enkele grote cosmeticafabrikanten zijn dan ook heel ethisch afgestapt van het gebruik van haaiensqualaan, maar tot nu toe waren zulke claims moeilijk te verifiëren.

 

De Italianen hebben nu 13 monsters van olijfoliesqualeen/squalaan uit verschillende landen vergeleken met 15 monsters uit haaienlevers. Ze stelden vast dat de verhouding tussen de koolstofisotopen 13C en 12C significant lager is in olijfolieproducten dan in de haaienlever-equivalenten.

 

Met isotopenratio-massaspectrometrie (IRMS), voorafgegaan door elementenanalyse of gaschromatografie, zeggen ze nu de aanwezigheid van haaienproduct in de olie te kunnen aantonen zodra het om een toevoeging van meer dan 10 procent gaat. Het zou zlfs moeten lukken met squalaan dat uit cosmeticaproducten is geëxtraheerd.

 

bron: Wiley

Onderwerpen