Fabrieken plat, maar omzetdaling net niet steil genoeg

De Nederlandse vestigingen van kunststoffenproducent LyondellBasell kunnen geen gebruik maken van minister Donners tijdelijke regeling voor arbeidstijdverkorting. De zaken gaan nog net niet beroerd genoeg, zo heeft het Algemeen Dagblad vernomen.

Voor werktijdverkorting moet een bedrijf in de twee maanden vóór de aanvraag dertig procent omzetverlies hebben geleden. Het AD citeert Egbert Schellenberg van de vakbond FNV Bondgenoten, die stelt dat de LyondellBasell-fabrieken daarvoor ‘een paar procent tekort’ komen.

Eerder deze week vroeg LyondellBasell in de VS uitstel van betaling aan voor 78 Amerikaanse dochterondernemingen en één Duitse holding. Het concern is door de eigenaar opgezadeld met een enorme schuldenlast die het onder de huidige economische omstandigheden onmogelijk kan afbetalen. De Volkskrant beschuldigde die eigenaar, de miljardair Len Blavatnik, donderdag onomwonden van ‘financieel gegoochel’.

In een persbericht heeft LyondellBasell donderdag nog eens benadrukt dat de Europese fabrieken niet onder de surséance vallen en dat alles daar ‘business as usual’ is. Maar het AD weet te melden dat de vestigingen op de Maasvlakte en bij Moerdijk sinds begin december ‘goeddeels’ stilliggen.

Volgens Schellenberg kan LyondellBasell alleen maar hopen dat binnenkort de vraag naar kunststoffen weer aantrekt. Veel waarnemers verwachten overigens dat dit inderdaad zal gebeuren. De daling van de vraag wordt deels veroorzaakt doordat afnemers eerst hun oude voorraden opmaken, en binnenkort zijn die voorraden op.

bron: AD, Volkskrant, LyondellBasell

Onderwerpen