Hoe meer vrouwen de pil slikken, hoe groter de kans dat mannen prostaatkanker krijgen. Die op het eerste gezicht bizarre link leggen Canadese onderzoekers in het online-tijdschrift BMJ Open.

Met seks heeft het niets te maken. Wel met de hormonen uit die pil (en metabolieten daarvan) die via de urine, het riool en het oppervlaktewater in het drinkwater belanden. De huidige avalwaterzuiveringen houden dergelijke stoffen heel slecht tegen. En in de medische literatuur is al een paar keer het vermoeden geuit dat zulke hormonen, in het bijzonder oestrogenen, het risico op prostaatkanker verhogen.

David Margel en Neil Fleshner (University of Toronto) hebben nu voor een groot aantal landen de statistieken van het anticonceptiepilgebruik naast die van het aantal gevallen van prostaatkanker gelegd. Inderdaad bleek er een significant statistisch verband te bestaan. In Europa blijkt dat verband het sterkst.

Of het om een rijk of een arm land gaat lijkt niet uit te maken, zodat je het niet gemakkelijk op verschillen in de kwaliteit van de gezondheidszorg kunt schuiven.

Ook was er geen verband te vinden tussen prostaatkanker en het gebruik van andere vormen van anticonceptie, zoals condooms en spiraaltjes. Dat bevestigt volgens de onderzoekers dat het echt met de pil en niet met de seks te maken moet hebben.

De onderzoekers geven toe dat het alleen een hypothese is waarvoor elk hard bewijs ontbreekt. Temeer daar niemand echt lijkt te weten waarom oestrogenen prostaatkanker precies bevorderen. Maar het lijkt ze wel een goed idee om er meer onderzoek naar te doen.

bron: BBC News

Onderwerpen