Saoedi's betalen 11,6 miljard dollar

General Electric Plastics komt in handen van Sabic, zo is maandagmiddag officieel bevestigd. Het Saoedi-Arabische petrochemieconcern is bereid om 11,6 miljard dollar te betalen, bijna twee miljard meer dan analisten van tevoren hadden verwacht.

Het wordt de tweede grote acquisitie van Sabic in Nederland. GE Plastics is een Amerikaans bedrijf, maar het heeft een grote productiefaciliteit in Bergen op Zoom. Sabic is al enkele jaren eigenaar van de petrochemische fabrieken in Zuid-Limburg, die vroeger van DSM zijn geweest.

Volgens Sabic-ceo Mohamed Al-Mady is GE Plastics 'complementair aan de huidige Sabic-activiteiten, zonder enige overlap.' Dat suggereert dat de overname weinig tot geen arbeidsplaatsen gaat kosten. Sabic is trouwens van plan om verder in de kunststoffenproductie te investeren.

Het in Nederland gevestigde kunststoffenconcern Basell zou eveneens op GE Plastics hebben geboden, net als risico-investeerder Apollo. Sabic zou in het voordeel zijn omdat andere delen van GE al langer zaken doen met de Saoedische overheid. Zo worden er gasturbines geleverd voor elektriciteitscentrales, en is er een fabriek van medische apparatuur in aanbouw.

GE Plastics stond sinds januari te koop. Het bedrijfsonderdeel is winstgevend maar de winst staat onder druk door de stijgende grondstoffenprijzen. GE concentreert zich liever op sneller groeiende markten zoals energie, gezondheidszorg, waterontzilting en locomotieven.

bron: Sabic, BBC News, Associated Press

Onderwerpen