Blootstelling aan fenolen, ftalaten en fytoestrogenen kan het moment, dat meisjes de puberteit in gaan, zowel versnellen als vertragen. Dat heeft dan weer gevolgen voor de kans om op latere leeftijd borstkanker te ontwikkelen, zo waarschuwen onderzoekers van het Mount Sinai Hospital in New York in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Bij het onderzoek werden 1.151 meisjes uit New York, Cincinnati en het noorden van Californië betrokken. Toen ze tussen de 6 en 8 jaar oud waren, werd hun urine getest op 19 metabolieten van de genoemde stofcategorieën. Die weren in ruime mate aangetroffen, wat ook te verwachten was als je bedenkt dat het om stoffen gaat die op grote schaal worden verwerkt in consumentenproducten variërend van kunststoffen tot cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten.

 

Een jaar later werd gekeken of er al iets was te zien van borstvorming en schaamhaar, wat bij ongeveer een kwart van de kinderen het geval bleek.

 

De resultaten liepen uiteen. Hoogmoleculaire ftalaten (het soort dat als weekmaker in PVC zit) leken de start van de puberteit te vertragen. Hetzelfde gold bijvoorbeeld voor triclosan, een fenolverbinding die als bacteriedoder in nogal wat producten zit.

 

Maar laagmoleculaire ftalaten, die in shampoo en lotion worden verwerkt in combinatie met geurstoffen, halen de puberteit juist vooruit.

 

Van al deze stoffen is bekend dat het in principe endocriene disruptoren zijn, die de hormoonhuishouding verstoren. Dat kan dus kennelijk linksom of rechtsom.

 

Overigens zijn alle gemeten effecten aan de kleine kant en zal er nog heel wat onderzoek nodig zijn om definitief vast te stellen óf er echt een verband is, en zo ja wat precies.

 

bron: Mount Sinai Hospital

Onderwerpen